Asiakaskokemus: videokuvaaja Veikka Hännikäise kokemuksia kalustosta vaativissa olosuhteissa Pohjois-Norjassa
Kun on aika lähteä kuvausmatkalle ja haluat varmistaa, että sinulla on käytössäsi paras mahdollinen kalusto, Kameravuokraamo.fi on loistava valinta. Tässä artikkelissa jaan kokemukseni heidän palveluistaan ja vuokraamistani laitteista, jotka mahdollistivat kahden viikon kuvausreissuni Pohjois-Norjaan.
Sony a7s3 Vuokraus: Täydellinen Valinta Kuvausmatkalle
Valitsin Sony a7s3 -kameran sen erinomaisen kennon ansiosta. Kyseessä on sama kenno, joka löytyy Netflixin hyväksymästä FX6- ja FX3-kamerasta, mutta kompaktin kokonsa ansiosta saan koko kaluston mahtumaan paremmin yhteen reppuun.
Kameran 12MP FullFrame kenno tarjoaa laajan 15 stopin dynaamisen alueen ja korkean valonherkkyyden, mikä mahdollistaa yksityiskohtien säilymisen sekä kirkkaissa että tummissa kohdissa. Tämä 15 stopin dynaaminen alue vastaa jo perinteisen filmin dynaamista aluetta, joka tekee kuvasta elokuvamaisen.
Kamera tukee myös 4K-videotallennusta 4:2:2 10-bit värisyvyydellä, tarjoten yli miljardin värisävyn tarkan tallennuksen. Tämä tekee värimäärittelystä joustavampaa ja tarkempaa, säilyttäen värien luonnollisuuden ja vähentäen kohinaa heikossa valaistuksessa. Reissussa jouduin kuvaamaan erittäin haastavissa olosuhteissa välillä vastavaloon vuoren rinnettä tai pimeässä merellä kalastus alusta. Yhden miehen tiiminä kun videon kuvaa, on tärkeää että saa ikuistettua hetket varmasti ja näyttävästi. Editointi pöydällä videon värejä säätäessä eron laadussa huomasi hyvin. Katso videolta esimerkki kalastuslaivan värimaailman rakentamisesta.
Suuret pikselit, 15 stopin dynaaminen alue sekä laadukas värien tallennus ovatkin tämän kameran parhaat puolet. Aivan tädellinen kamera run n’ gun tyyliseen kuvaamiseen reissun päällä.
Objektiiveiksi vuokrasin Sonyn G Master sarjan 24-105mm sekä 70-200mm Sony G Master 24-105mm F4
Kuvauksessa käytin eniten Sony FE 24-105mm f/4 G OSS -obtiikkaa, joka on tunnettu monipuolisuudestaan ja optisesta laadustaan. Tämä linssi kattaa laajan polttovälialueen, sopien niin laajakulma- kuin telekuvaukseen, ja f/4-aukko tarjoaa tasaisen suorituskyvyn koko zoom-alueella. Optiset elementit vähentävät vääristymiä ja kromaattisia aberraatioita, joten kuvat pysyvät terävinä ja yksityiskohtaisina.
Itse olen tottunut kuvaamaan normaalisti Sonyn 24-70 f/2.8 GM II -obtiikalla joten odotinkin miltä tämä linssi tuntuu. Olin innoissani lisäzoomista, mutta vähän mietitytti, jääkö jotain puuttumaan, kun en pääse vääntämään aukkoa aina apposen auki f/2.8-asentoon, kun siltä tuntuu.
Kahden viikon kuvaamisen jälkeen mielipiteeni oli kypsynyt tarpeeksi. En kaivannut lähes kertaakaan isompaa aukkoa sillä kustannuksella, että olisin menettänyt lisäzoomia. Tilanne voisi olla eri, jos kuvaisin jotain rauhallisempaa, missä minulla olisi aikaa tai edes mahdollisuuksia vaihtaa objektiiveja. Pohjois-Norjan välillä rankoissakin säissä kuvaamisen nopeus ja varmuus olivat tärkeitä kriteereitä. Tällä linssillä jokainen kuva oli tarkka, ja sain nopeasti otettua jokaisesta asiasta laajan, keski- ja lähikuvan.
Sony 70-200mm F/2.8 G Master -linssi
Toisena linssinä käytin Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II -obtiikkaa, joka on erinomainen valinta tilanteisiin, joissa tarvittiin hieman pidempää polttoväliä ja suurta valovoimaa. F/2.8 -aukko mahdollistaa upean bokeh-efektin ja suorituskyvyn heikossa valaistuksessa. Tämän uuden version keveys yllättää, se pitää itse kokea!
Tätä linssiä käytin reissulla lähinnä lintujen sekä kaukaisten maisemien kuvaamiseen, erityisesti time-lapse-muodossa. Tämä on täydellinen zoomi, eikä siitä voi keksiä mitään huonoa. Linssi on kevyt kantaa mukana, ja sitä tulee helposti otettua mukaan, vaikka tietäisin, etten sitä aina tarvitsisikaan. Käsivaralta kuvatessa vakaaja toimii todella hyvin, ja se tekee tällä linssillä kuvaamisesta vielä entistä miellyttävämpää.
Peter McKinnonin ND-filtterit
Näiden linssien kanssa käytin PolarPro Peter McKinnon 77mm Signature Edition II Variable ND 6-9 stop -filtteriä, joka on luotettava valinta valotuksen hallintaan. Nämä filtterit eivät vaikuta kuvan väreihin tai terävyyteen, mikä tekee niistä loistavan lisän ammattilaiskuvaukseen. Nämä taitavatkin olla markkinoiden parhaat ND-filtterit ja ei syystä.
Halpoja “Amazon” -filttereita aiemmin käyttäneenä, en niihin voi enää hyvällä omalla tunnolla palata. Näillä PolarPro:n filttereillä ei tule tummia kohtia kuviin eikä värit taita hassusti eri puolilla kuvaa. Filtterissä on myös oma “linssin suoja” jonka avulla ND-filtteriä ei tarvitse irroittaa kamerasta lainkaan, mikäli et halua. Filterillä on myös hyvä säilytys rasia, jota voi käyttää helposti koskematta filtterin lasiin. Tähän ei sormenjälkiä helposti jää!
Droneksi vuokrasin DJI Mavic 2 Pro:n
Droneksi valitsin DJI Mavic 2 Pro:n sen laadukkaan Hasselbladin sensorin vuoksi, joka takaa erinomaisen kuvanlaadun. Tämä drone on todellinen “bang for the buck” -valinta, ja se toimi loistavasti kaikissa olosuhteissa. Mavic Pro 2 lentää vakaasti voimakkaissakin tuulissa, mikä on tärkeää pohjois Norjan olosuhteissa. Lisäksi sen riittävän pitkä lentoaika ja edistykselliset lento-ominaisuudet tekevät siitä erittäin luotettavan työkalun. Dronessa tuli mukana myös PolarPron ja DJI:n omia ND-filttereitä. Molemmat toimivat ongelmitta, itse käytin DJI:n alkuperäisiä jostain syystä eniten.
Mulla oli tässä mukana myös smart controller, eli se näytöllinen DJI:n ohjain. Sen avulla ei tarvitse aina puhelinta alkaa tunkemaan perusohjaimeen, vaan siinä on kirkas ja puhelinta isompi näyttö aina valmiina. Tämä oli itselle eka kerta ohjaimen kanssa ja täytyy sanoa, että jatkossakin tarttuu mukaan! Näytön kirkkaus ja koko teki kuvaamisesta paljon helpompaa, erityisesti kirkkaassa auringonvalossa.
Kameravuokraamo.fi:ltä löytyy myös uudempikin versio tästä dronesta DJI Mavic 3 Pro Cine Premium Combo. Siinä on kolme merkittävää parannusta tähän mulla vuokralla olleeseen droneen.
Ensimmäisenä kamera, jossa on suurempi kenno ja korkeampi resoluutio sekä kaksi zoomivaihtoehtoa. Kameran dynaaminen alue sekä väritarkkuus on viety vielä pidemmälle, joten haastavissakaan valaistusolosuhteissa tällä selviäisi paremmin.
Kameran lisäksi siinä on lähes puolet pidempi lentoaika. 2 Prolla voit lentää noin 25 minuuttia yhdellä akulla. Vaikka se onkin jo ihan hyvin, 3 Prolla on mahdollista lentää jopa 46 minuuttia yhdellä latauksella. Varsinkin vuoristossa ja muissa Pohjois-Norjan haastavissa olosuhteissa tämä olisi ollut hyvä lisä.
Kolmanneksi esteiden tunnistamista on parannettu huomattavasti. Tämä tekee lentämisestä turvallisempaa ja helpompaa, erityisesti monimutkaisissa ympäristöissä. Haastavissa paikoissa, kuten puiden lähellä, tämä olisi ollut erityisen hyvä.
Vaikka DJI Mavic 2 Pro olikin kopterina aivan riittävä peli, miettisin seuraavan kerran vahvasti DJI Mavic 3 Pro:n vuokraamista näiden kolmen pointin vuoksi.
Varusteiden Nouto ja Kunto
Kameravuokraamo.fi:n varusteiden nouto sujui vaivattomasti suoraan Vanhan Porvoon ytimestä, vaikka vaihtoehtona olisi ollut myös kätevä postituspalvelu.
Kalusto oli loistavassa kunnossa, aivan kuin olisin saanut käyttööni täysin uudet laitteet. Kaikissa laitteissa oli virtaa ja muistikortit olivat tyhjennetty. Pääsin samantien hommiin ja sain luottavaisen fiiliksen tätä pidempääkin kuvausreissua varten.
Kilpailukykyiset Hinnat ja Erinomainen Palvelu
Kameravuokraamo.fi tarjoaa erittäin kilpailukykyiset hinnat, jotka tekevät ammattitason kuvauskaluston vuokraamisesta edullista ja houkuttelevaa. Vuokrahinnat riippuvat laitteesta ja laina-ajan pituudesta, mikä mahdollistaa joustavan hinnoittelun eri tarpeisiin. Lisäksi heiltä voi pyytää tarjouksen isommasta erästä vuokralaitteita, mikä tekee suurempien projektien kustannuksista hallittavampia. Tämä hinta-laatusuhde tekee palvelusta erinomaisen valinnan niin yksityisille kuvaajille kuin yritysasiakkaillekin, jotka tarvitsevat laadukkaita välineitä järkevään hintaan.
Ei voi kun suositella, kiitos!
Veikka Hännikäinen
Videotuottaja, Helsinki